
Kasım ayında son yapılan ABD Başkanlık seçimlerinin beklenenden daha sorunsuz atlatılması ve aşı çalışması yapan şirketlerden gelen haberlerle küresel piyasada bir ivme yaşandı. Bunun yakında olumlu gelişmeleri fazlaca değerlendiren piyasalarda Aralık ayının ilk işlem haftası sakin geçti diyebiliriz. Bu haftanın en önemli gelişmelerinin başında dün açıklanan aşı dağıtımı oldu. Pfizer, tedarik zorluğu nedeniyle üretim tahminini 100 milyondan 50 milyona yani yarı yarıya düşürdü, bu haber sonrası endeksler gün içi en yüksek seviyelerden geriledi, ancak genel görünümde bir bozulma yok. Halen risk iştahı yüksek ve buna bağlı güvenli varlıklarda zayıflama var.
ABD cephesinde teşvik paketinde görüşülen rakam oldukça düşük ve bu mini paketin de içeriği önemli olacak, ancak etkisinin düşük kalması bekleniyor.
ABD Dolar Endeksi de 90,50 ile 2018 sonrası en düşük seviyeye geriledi ve aylık bazda Kasım’daki sert kaybının ardından Aralık ayının ilk haftasını da kayıpla kapatıyor.
Altın, bu hafta yaşanan gelişmelerden sonra bir miktar destek aldı ve 1.845$ seviyesine çıkış yaptı, ancak henüz düşüşte aşılan 1.858$ üzerine çıkılamadığı için baskının da devam ettiği görülüyor. Fiyatta kısa vadedeki düşüş isteğinin korunması nedeniyle altında daha yavaş ilerleme görebilir. Orta – uzun vadede ise yükseliş trendi halen çok güçlü gözüküyor.
Petrol, OPEC+ üyelerin üretim konusunda anlaşmaya varması petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi. Üye ülkeler Ocak ayından itibaren günlük 500 bin varil petrol üretme konusunda anlaştı ve aşı haberleri sonrası bu gelişmeyle brent 50$ seviyesine doğru yükselerek mart ayındaki sert satışla beraber başlayan kayıplarını sildi. 50$ seviyesinin aşılması durumunda ayı piyasasından boğa piyasasına geçişi takip edeceğiz. Şimdilik 53$ en yakın direnç konumunda. Petrole dahalı ülkeler için olumlu bir hava eseceği gözküyor.
EUR/USD 1,20 üzeri hareketini hızlandırdı ve 1,22’ye doğru yükselişine devam ediyor. Bu ayki ECB öncesi euro alımları hızlanıyor ve kurulun da güçlü euro üzerine bir açıklama yapması bekleniyor. Kısa vadede 1,1850 üzeri aşırı alım bölgesi konumunda.
Türkiye2de ise bu hafta açıklanan enflasyon verisi %14,03 beklentilerin de üzerinde geldi. Mayıs sonrası kurdaki artışın hızlanmasıyla %12,62’ye çıkan enflasyon, Ağustos – Ekim dönemindeki rekor ve ÜFE’deki bozulmaya karşın %11’li seviyeleri korudu. Hal böyle olunca Kasım beklentisi de bu ölçümlere göre %13’lü seviyelerde bekleniyordu. Kasım enflasyonu yılın zirvesi oldu, ancak Aralık ayında da yüksek seyrin korunması bekleniyor. Tam bu beklentilerle piyasalarda merkezin Aralık ayında da faiz artışı yapabileceği algısı artmaya başladı. Kurdaki oynaklık artmadıkça merkez, Aralık enflasyon oranını da görmek isteyebilir. Bu nedenle şimdilik Aralık toplantısında faiz artışını çok zayıf görüyoruz.
Hafta içinde 7,92 atağı yapan ardından da 7,77’ye gerileyen USD/TRY kuru bugün de bu seviyeye doğru geri çekilme yaşıyor ve haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Kısa vadede 7,87 üzeri atakların zorlanmasıyla 7,70’li seviyelere gerileyen fiyatta 7,64’ü en yakın destek olarak takip edeceğiz.
BİST 100 hafta başındaki kaybını haftanın devamında sildi ve yeniden yükselişe geçti. Yeni ayın ilk işlem haftasında %3,7 kazanç sağlayan endeks haftayı yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.
Küresel risk iştahına uyumlu bu hafta da pozitif fiyatlanan TL varlıklarda yeni haftada AB’nin olası yaptırım görüşmeleri önemli olacak. Yaptırımların içeriği ve kapsamına göre TL üzerindeki volatilite artabilir, ancak korkulan bir karar çıkmaması durumunda TL’de son haftalarda görülen iyimserlik korunabilir.
Ekonomide Sabit kur anlayışına sahip Azerbaycan piyasasında ise, olumlu yönde artan Petrol fiyatlarının ve Ermenistan ile yapılan savaşın galibiyetle sonuçlanması ardından Salgının ikinci dalgasının piyasalardaki olumsuz etkisi ile kısa vadeli olmasa da gelecek yıl için piyasada büyük bir hareketlilik söz konusu olacaktır.